Κάθε χρόνο τα χαρούμενα πρόσωπα, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Η μεγάλη γιορτή της Αθήνας, της Ελλάδας, του αθλητισμού και του πολιτισμού αποτέλεσε και φέτος σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους που μετείχαν σε αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο 33ος Μαραθώνιος Αθήνας, τον τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας και Μαραθώνα, την υποστήριξη της Περιφέρειας και μεγάλο χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ και ο οποίος γίνεται στην μνήμη του Γρηγότη Λαμπράκη πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιτυχημένους.
Μικροί, μεγάλοι, Ελληνες και ξένοι πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στον αγώνα, προκειμένου να δοκιμάσουν τα όρια των αντοχών τους. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαραθωνοδρόμοι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες στιγμές συγκίνησης. Η στιγμή του τερματισμού για τους δρομείς που χρειάστηκαν περισσότερες από τεσσεράμισι ώρες ήταν στιγμές εκτίμησης και σεβασμού.
Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν την γραμμή του τερματισμού με μάτια δακρυσμένα, την ώρα που στις εξέδρες δικοί τους άνθρωποι τους αποθέωναν με κάθε τρόπο.
Ιδιαίτερα συγκινητική και η στιγμή του τελευταίου μαραθωνοδρόμου, τον οποίο περίμενε και φέτος ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, προκειμένου να του κρεμάσει το μετάλλιο στο στήθος.
"Ο 33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι πλέον παρελθόν. Ο φετινός αγώνας ήταν ο δυσκολότερος που διοργανώσαμε ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και ο πιο επιτυχημένος, τόσο λόγω συμμετοχής των δρομέων όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών.
Πιστεύω ότι ήταν μία άρτια διοργάνωση. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι πως ο φετινός αγώνας οδήγησε σε αγώνα ανθρωπιάς και εκτιμούμε ότι σημειώθηκε ένα μεγάλο ρεκόρ κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δρομείς που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη χρονιά και όσους δούλεψαν σκληρά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτα από όλα τους εθελοντές, τους κριτές, το προσωπικό του ΣΕΓΑΣ, τον αγωνιστικό τομέα, την ιατρική υπηρεσία. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε για να είμαστε του χρόνου και καλύτεροι και περισσότεροι», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος με το τέλος της διοργάνωσης.
Παράλληλα με το κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από τα 500.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν την περσινή σεζόν, ο ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε με την βοήθεια των δρομέων και σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών υποδοχής προσφύγων στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο, ρούχα και ισοθερμικές κουβέρτες.
Συνολικά 43.000 δρομείς δήλωσαν συμμετοχή στο σύνολο των αποστάσεων, με τους 16.000 από αυτούς στον Μαραθώνιο δρόμο, αριθμός ρεκόρ για την ιστορία της διοργάνωσης.
Με την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του και χιλιάδες θεατές να χειροκροτούν όρθιοι, ο Χριστόφορος Μερούσης διέσχισε την τελική ευθεία του Παναθηναϊκού σταδίου και τερμάτισε πρώτος για τρίτη διαδοχική χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και για πρώτη στον διεθνή Μαραθώνιο.
Ο έμπειρος δρομέας από την Χίο τερμάτισε σε 2 ώρες 21.22 ενάμιση περίπου μήνα από την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ο Μερούσης σημείωσε την καλύτερη επίδοση του στην κλασική διαδρομή και έδειξε πως την Ανοιξη θα είναι σε θέση να διεκδικήσειακόμη καλύτερες επιδόσεις. Δεύτερος όπως και το 2014 ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 2.27.03, στον πρώτο αγώνα του ενόψει της προσπάθειας που θα κάνει φέτος να διεκδικήσει το όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρώτη τριάδα των Ανδρών έκλεισε με τον Δήμο Ευαγγελίδη με 2.27.28.
Η Γιαπωνέζα Minori Hayakari έκανε την έκπληξη και πήρε την πρώτη θέση στον 33ο Μαραθώνιο. Η αθλήτρια των 3.000 μ. Στιπλ, στην δεύτερ
η συμμετοχή της στην διοργάνωση πέτυχε 2.52.06. Η Ουρανία Ρεμπούλη κατέκτησε την πρώτη της νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 2.54.32 και πέτυχε τον στόχο της για την φετινή διοργάνωση, που ήταν να τερματίσει και όχι ο χρόνος. Η αθλήτρια του Παναγιώτη Χαραμή, τον Σεπτέμβριο αγωνίστηκε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς. Η τριάδα της γενικής κατάταξης έκλεισε με την Μάγδα Γαζέα με 2.55.35, ενώ η τριάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος με την Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου με 2.59.08.
Δηλώσεις:
Χριστόφορος Μερούσης (1ος – Βροντάδες Χίου) «Η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη στον γιο μου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ενός έτους, τη γυναίκα μου, την οικογένειά μου και όλη τη Χίο. Ομως, ευχαριστώ πολύ και όλο τον κόσμο που με στήριξε στη διαδρομή. Ο αγώνας αυτός βοηθάει να δίνουμε ελπίδα.», είπε ο Μερούσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον στενό του φίλο, Δημήτρη Θεοδωρακάκο. «Είναι ένας μεγάλος αθλητής που μοχθεί και προσπαθεί».
Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2ος- Ολυμπιακός): «Στόχευα σε ένα μετάλλιο σήμερα καθώς είναι μια μεταβατική περίοδος για μένα, καθώς πλέον ρίχνω το βάρος στο μαραθώνιο και αφήνω το βουνό. Τα κατάφερα και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δεν με απασχολεί χρόνος, αλλά η ποιότητα του αγώνα. Είναι η 14η φορά που τερματίζω και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Χριστόφορο Μερούση, όσο και τον «ιπτάμενο γιατρό» μας, τον Δημοσθένη Ευαγγελίδη που ήρθε από το Λονδίνο για να πάρει μέρος στον αγώνα».
Δήμος Ευαγγελίδης(3ος – OKA Καβάλας): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτός ο αγώνας μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν ο καθένας μας προσπαθεί και μοχθεί στον τομέα του μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Χαγιακάρι Μινόρι (1η Ιαπωνία): Δεν το πιστεύω ότι τερμάτισα πρώτη. Δεν το περίμενα. Είναι ο δεύτερος μαραθώνιος που τρέχω. Για πρώτη φορά έτρεξα πέρυσι και πάλι εδώ στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη. Ήταν μια υπέροχη διαδρομή και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που με στήριξε και με βοήθησε στον αγώνα.
Ουρανία Ρεμπούλη (2η ΓΣ Νέων Λέρου): «Ηθελα πολύ να νικήσω στον Μαραθώνιο. Ημουν πρώτη ως το 33ο τρίτο χιλιόμετρο, αλλά μετά κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι μου με κράτησαν πίσω. Μία μέρα πριν είχα στομαχικές διαταραχές... Αυτός είναι ο τελευταίος μου Μαραθώνιος και ελπίζω στο Ρίο να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα επάξια. Ως τότε να έχω την υγεία μου και το 2016 να είναι οπως το 2015 και ακόμη καλύτερο.
Μάγδα Γαζέα (3η- ΑΓΕ Ζακύνθου): «Είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Αφιερώνω το μετάλλιο μου στο σύζυγό μου, την κορούλα μου και την οικογένειά μου που με βοηθάει να είμαι πιστή σε αυτό το ραντεβού τα τελευταία 12 χρόνια».
Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου (4η- Παναχαΐκή): «Δεν το περίμενα να είμαι στα μετάλλια. Είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας μου και η διάκριση αυτή ανήκει στον προπονητή μου, Νίκο Αργυρόπουλο που με στήριξε πολύ».
http://www.segas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου