Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αυτή και τα μυστήρια!

Διαιτησία, πολεμική αεροπορία,ποδόσφαιρο, στίβος, μπάσκετ, διδασκαλία… Αυτές είναι κάποιες απ’ τις μυστηριώδεις δραστηριότητες της Βανέσας Μαραγκού, η οποία λύνει την απορία: «Μα πως τα καταφέρνει;»
Μια διαιτητής ποδοσφαίρου, καθηγήτρια πρώτων βοηθειών και εκπαιδευμένη στην πολεμική αεροπορία να αντιμετωπίζει καταστροφές.

Πρωταθλήτρια σε δρόμους μετ’ εμποδίων και εστεμμένη σε διαγωνισμό ομορφιάς.

Η Βανέσα Μαραγκού δεν είναι μια συνηθισμένη «γυναίκα-θαύμα», αλλά ο συνδυασμός της γοητείας με το μυστήριο.

Συνέντευξη στην Εύα Ζαχαριουδάκη

Μπήκε στο χώρο του αθλητισμού από 8 χρονών και δεν έφυγε ποτέ, καταφέρνοντας να συνδυάσει όλα όσα της τράβηξαν το ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους και πολλές ανδροκρατούμενες ασχολίες.

«Ήθελα να ασχοληθώ με πολλά διαφορετικά πράγματα. Συνεχώς αναζητούσα κάτι καινούριο. Σημαντικό κίνητρο βέβαια ήταν να αποδείξω ότι μια γυναίκα μπορεί να συναγωνιστεί τους άντρες σε χώρους που θεωρούνται ανδροκρατούμενοι».

Απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ, υπηρετεί στην κινητή ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της πολεμικής αεροπορίας. Μιλώντας στον sport-fm.gr ανέφερε πως ήρθε στη ζωή της η διαιτησία.

«Σε μια συζήτηση με άλλη διαιτητή, αναφέρθηκε πως διαθέτω τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να ασχοληθώ με την διαιτησία. Είχα την απαιτούμενη κίνηση λόγω χορού, φυσική κατάσταση λόγω πρωταθλητισμού στο στίβο και αντίληψη της πειθαρχίας λόγω στρατού».

Όσο για το ποια απ' τις ασχολίες της την τραβάει περισσότερο ήταν κατηγορηματική: «Από πολύ μικρή η ζωή μου σχετίζεται με τον αθλητισμό. Από 8 χρονών μπήκα στο χώρο του στίβου, όπου κέρδισα πολλές διακρίσεις. Στη συνέχεια αποφάσισα να ασχοληθώ με την διαιτησία, αφού εκεί μπορώ να συνδυάσω τον αθλητισμό με τη δουλειά μου» σχολίασε.

«Η διαιτησία είναι όπως ο στρατός»

Η σφυρίχτρα της έχει καταφέρει να «δαμάσει» αρκετά «καυτά» γήπεδα. Η όμορφη ξανθιά των γηπέδων κατάφερε να αντιμετωπίζεται ισότιμα, στον «ιερό» για τους άντρες χώρο του ποδοσφαίρου και μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της.

«Στο γήπεδο ένας διαιτητής λειτουργεί όπως στον στρατό. Πρέπει να διατηρήσει την πειθαρχεία και να κερδίσει τον σεβασμό των παικτών. Με αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αυτό είναι κάτι που «έχτισα» όταν ο κόσμος κατάλαβε πως δεν θα δει εύκολα λάθη από μένα. Προσπαθώ όταν μπαίνω σε ένα γήπεδο, να αισθάνονται ασφάλεια όταν με βλέπουν»

Σχετικά με το αν μια γυναίκα μπορεί να πάρει τις ευκαιρίες που θα έπαιρνε ένας άντρας στην διαιτησία: «Στο ποδόσφαιρο όλοι οι χώροι καταλαμβάνονται από άντρες. Είναι ελάχιστες κοπέλες, όχι μόνο στη διαιτησία, αλλά γενικά στον χώρο. Όταν είναι έτσι τα πράγματα, φυσικά και επηρεάζει η προκατάληψη που υπάρχει, όμως με τη συμπεριφορά μου κατάφερα να ξεχωρίσω».

Όσο για το αν ισχύουν διαφορετικά δεδομένα όταν δεν αντιμετωπίζουν απλά μια γυναίκα, αλλά μια εντυπωσιακή και δυναμική κοπέλα, απάντησε: «Ακούνε για γυναίκα διαιτητή που έχει στεφθεί Μις Γιάνγκ στα καλλιστεία και περιμένουν να αντιμετωπίσουν κάτι διαφορετικό. Ο χαρακτήρας μου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Όλο αυτό δημιουργεί ένα μυστήριο, που έφερε τον σεβασμό».

Ενώ συνέχισε: «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι σε αρκετά γήπεδα μου έχουν πολύ εμπιστοσύνη και χαίρονται όταν ακούν το όνομά μου. Πολλοί ζητούν συγκεκριμένα εμένα, γιατί ξέρω πώς να μιλήσω λόγω στρατού, με σέβονται. Δεν μου μιλάνε όπως θα μιλούσαν σε έναν άντρα».

Όσο για τα… κακώς κείμενα ανέφερε: «Κάφροι υπάρχουν παντού. Άνθρωποι που πάνε στο γήπεδο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Έχω καταφέρει όμως σε γήπεδα που συνήθως «βράζουν» να χαίρονται που σφυρίζω εγώ».

«Μαζί μου αισθάνονται ασφαλείς»

Ένα παιχνίδι «πόλεμος» δεν είναι τίποτα για την Βανέσα Μαραγκού, η οποία είναι… εκπαιδευμένη σε τέτοιες καταστάσεις:

«Οποιοδήποτε παιχνίδι μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Το παν είναι η σωστή διαχείριση. Όταν επαναλαμβάνεις ένα λάθος, δεν δικαιολογείσαι. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να το διορθώσεις, να το καλύψεις. Ακόμα και αν οι δύο ομάδες έχουν μπει αποφασισμένες για «πόλεμο» ο διαιτητής μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Φυσικά όμως, κάτι τέτοιο εξαρτάται και απ' τους βοηθούς που θα χει στο πλευρό του, οι οποίοι έχουν εξίσου σημαντικό μερίδιο ευθύνης».

Η ασφάλεια που προσφέρει η παρουσία της εντυπωσιακής ξανθιάς στα γήπεδα, δεν περιορίζεται μόνο σε σωστές υποδείξεις οφσάιντ και καταλογισμούς πέναλτι. Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ηρωίδα, όταν οι γνώσεις της στις πρώτες βοήθειες έσωσαν ποδοσφαιριστή, του οποίου η γλώσσα είχε γυρίσει μετά από σύγκρουση με αντίπαλό του.

«Η διάσωση είναι ρουτίνα για μένα. Ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω σε τέτοια περιστατικά. Φυσικά φοβήθηκα, όμως ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Η ανταμοιβή μου είναι ότι με την παρουσία μου στο γήπεδο νιώθουν ήσυχοι για τέτοια περιστατικά».

Σημαντικό κομμάτι στη ζωή της έχει κάτι ακόμα. Η κοινωνική προσφορά. Μέσα από φιλανθρωπικούς αγώνες ποδοσφαίρου έχει δώσει αρκετές φορές δύναμη σε κοινωφελείς οργανισμούς, όπως το χαμόγελο του παιδιού, το κέντρο απεξάρτησης Κιβωτός και αρκετές ακόμα ομάδες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

«Στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντικό πράγμα η αλληλεγγύη. Το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να τα καταφέρουμε. Προσωπικά, ασχολούμαι πάντα με τέτοιες ενέργειες και θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο που μπορεί να προσφέρει, να το κάνει».



http://www.sport-fm.gr/
 

Featured Post

Το πρόγραμμα των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών (Α΄ φάση, 3η αγωνιστική)

  Για το Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (Α΄ φάση, 3 η   αγωνιστική) θα διεξαχθούν οι παρακάτω αγώνες: 20/09/2020         Υμηττού (ΠΥΡΚΑΛ) 17.00 ΑΟ Α...

Side Ad

Side Ad