Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ιστορικές αθλητικές αναδρομές:O 1oς Λαίκός Ανώμαλος Δρόμος τον Απρίλιο του 1979 στο Μοσχάτο.

Γράφει στην προσωπική του σελίδα στο facebook o 
Ηρακλής Ντούσης:
O Λαϊκός Ανώμαλος Δρόμος , για πρώτη φορά στη πόλη μας το 1979 ( για την ακρίβεια των γεγονότων , επικαλούμε την μαρτυρία του σημερινού Αντιδημάρχου κ. Πέτρου Δημητρίου - γενικού γραμματέα τότε του 
ΑΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ )
Η εκκίνηση του αγώνα , απόστασης 3.000 μέτρων στην  Πλατεία Μεταμορφώσεως

Έχοντας πρωτοσαστήσει στη δημιουργία του τμήματος Καλαθοσφαίρισης του ΑΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ την ίδια χρονιά , προτείνω -αν και ποδοσφαιριστής του ΑΟΜ τότε - την διοργάνωση για πρώτη φορά στη πόλη μας Λαϊκού Ανώμαλου δρόμου. Παρά του αρχικούς ενδοιασμούς του ΔΣ , ξεκινάμε ανταρτώντας στη ΠΛΑΤΕΙΑ μεταμορφωσης πανώ. 


Οι Αστυνομικές αρχές , όταν κρεμάμε το πανώ ( διοικητής κ. Μακρής και διοικητής ασφαλείας ο γνωστός κ. Σταθόπουλος) , μας ζητούν αξηγήσεις για την λέξη "Λαϊκός" .Πάρα ταύτα ο αγώνας , γίνεται στις 29 Απριλίου 1979 , με όλη την απειρία μας ( στις εικόνες χειρόγραφο σημείωμά μου με τις ενέργειες έπρεπε να υλοιποιηθούν και είχα τότε προσκομίσει στο συμβούλιο υποβάλλοντας την πρότασή μου ) , Συμμετέχουν και επαγγελματίες αθλητές , όπως οι γνωστοί αθλητές συμπολίτες μας αδελφοί Χριστόπουλοι και γενικά η διοργάνωση στέφεται με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς τα περισσότερα μέλη εκείνου του ΔΣ , δεν υπάρχουν πιά ( Μορφόπουλος - Μπάρτζελης - Χαλκίδης Ιωάννης - Μαρίνος- Χατζής Κωνσταντίνος ) . Τους το αφιερώνω , γιατί αξίζει να γραφτούν στην αθλητική ιστορία αυτού του τόπου, που τόσο αγάπησαν. ¨Ολοι ήταν κάτοικοι της οδού Ελευθερίας.
Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές. Διακρίνονται οι αδελφοί Χριστόπουλοι. Ο Ντούσης με κύπελλο που τον βράβευσε η ομάδα για την υλοποίηση του αγώνα , ο Γκόγκος Νικόλαος και ο κ. Πέτρος Δημητρίου . Τέλος στην άκρη δεξιά και εμπρός οι αείμνηστοι Μορφόπουλος Χρήστος και Μπάρτζελης Θεόδωρος.


Χειρόγραφο σημειωμά  , με την καταγραφή των ενεργειών που απαιτούντο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Για την ιστορία Ελληνικού και  Μοσχατίωτικου   αθλητισμού  θα πούμε δύο λόγια για τους αδελφούς Χριστόπουλους(Σπύρο και Παναγιώτη) που τυγχάνει να είναι δίδυμοι,μεγάλωσαν στο Μοσχάτο από πολύ μικρή ηλικία παρότι γεννήθηκαν στα Άσπρα Σπίτια Ηλείας,δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία από μικροί ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και τον Στίβο.
...Στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο αγώνας ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν(ηλικίας  15χρονών)όπου και οι δύο τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις, η πρώτη τους διάκριση παίρνοντας το χρυσό και αργυρό μετάλλιο, ήταν το έναυσμα για να κάνουν μελλοντικά ακόμη καλύτερα πράγματα στο Ελληνικό αθλητισμό όπου συμμετείχαν με τα χρώματα του Ολυμπιακού σε πολλούς αγώνες.

Ειδικά ο Σπύρος μπόρεσε να γίνει ένας πολύ καλός και διακεκριμένος αθλητής παγκόσμιας κλάσης...Φυσικά είναι σημαντικό που τα πρώτα του αθλητικά βήματα τα έκανε στο μέρος που μεγάλωσε .....στο Μοσχάτο μας.


O Σπύρος Χριστόπουλος ο πρώτος έλληνας αθλητής που έτρεξε το μίλι(1609μ) κάτω απο 4 λεπτά.


Λαικός αγώνας έγινε και το 1981 στο Μοσχάτο,μάλιστα έτρεξαν και επίσημοι αθλητές. Στην φώτο ο τότε 17ος Σπύρος Χριστόπουλος που τερμάτισε στην τέταρτη θέση.  


Την εποχή εκείνη το χειμώνα του 1979 υπήρχε φυσικά και ο σχολικός αθλητισμός στην φώτο η ομάδα του 1ου Λυκείου Μοσχάτου που συμμετείχε σε αγώνες πρόκρισης για την περαιτέρω φάση του πανελλήνιου σχολικού  πρωταθληματος ανωμάλου δρόμου στον Αγιο Κοσμά (Διακρίνονται απο αριστερά (ο Σπύρος Χριστόπουλος ,ο Θύμιος Αναστόπουλος ηταν και αθλητής της κωπηλασίας ,ο πρωταθλητής εφήβων στα 400μ με εμπόδια Μπάμπαλης ,ο Νίκος Σαββίδης (ποδοσφαιριστής ΑΟ Μοσχάτου) ,Γιώργος Ορφανός   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Featured Post

Το πρόγραμμα των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών (Α΄ φάση, 3η αγωνιστική)

  Για το Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (Α΄ φάση, 3 η   αγωνιστική) θα διεξαχθούν οι παρακάτω αγώνες: 20/09/2020         Υμηττού (ΠΥΡΚΑΛ) 17.00 ΑΟ Α...

Side Ad

Side Ad