Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Διαιτησία μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων


Διαιτητές που θα χρησιμοποιούν πλάνα από τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα για να βοηθούν στις αποφάσεις του πρώτου διαιτητή εντάσσονται στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Τι αποφάσεις θα μπορούν να παίρνουν.


 Η FIFA ανακοίνωσε τις δοκιμές διαιτητών βίντεο (Video Assistant Referees, VAR) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που αρχίζει την Πέμπτη στην Ιαπωνία και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Οι επιπλέον διαιτητές θα επιφορτιστούν με την εξέταση φάσεων "που καθορίζουν τον αγώνα" (όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της FIFA) μέσω της ζωντανής εικόνας και θα συμβουλεύουν τον πρώτο διαιτητή για την τελική απόφαση.
Ο διαιτητής βίντεο θα βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου θα έχει πρόσβαση σε όλα τα πλάνα της ζωντανής μετάδοσης του αγώνα και θα παρέχει πληροφορίες στον διαιτητή για να διορθώσει κάποια λάθη σε σημαντικές αποφάσεις. Αυτές, με βάση τη FIFA, ορίζονται ως οι αποφάσεις που αφορούν κάποιο γκολ, που αφορούν πέναλτι, που αφορούν απευθείας κόκκινη κάρτα ή περιπτώσεις λανθασμένης ταυτοποίησης παίκτη από τον διαιτητή.
Οι διαιτητές βίντεο θα αποκτήσουν καθαρά υποστηρικτικό ρόλο και τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση θα εξακολουθήσει να τον έχει ο πρώτος διαιτητής.
"Το σύστημα VAR αναπτύχθηκε όπως η τεχνολογία γραμμής, για να παρέχει επιπλέον στήριξη στον διαιτητή. Θέλουμε να μείνει ανέπαφη η ροή του αγώνα όπως πάντα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας", τόνισε ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA και βετεράνος διαιτητής, Μάσιμο Μπουσάκα.

"Αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά, όσον αφορά στις δοκιμές της τεχνολογίας. Αισθανόμαστε καλά προετοιμασμένοι, μαζί με την υποστήριξη της IFAB (σ.σ. Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, αρμόδιο για τους κανονισμούς του αθλήματος), την Dentsu/NTV (σ.σ. το τηλεοπτικό δίκτυο που θα μεταδώσει τους αγώνες) και την Hawk-Eye(σ.σ. την εταιρία που παρέχει τη συγκεκριμένη τεχνολογία). Την ίδια στιγμή, πρέπει να μην λησμονούμε ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αφού το πράττουμε για πρώτη φορά",δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής τεχνικής ανάπτυξης της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν.
Η κίνηση αυτή θεωρείται προπομπός ακόμα μεγαλύτερων εξελίξεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2017. Σε επόμενη φάση, οι διαιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν μόνιτορ που θα βρίσκονται στη γραμμή του πλάγιου κατά τη διάρκεια του αγώνα για συγκεκριμένες αποφάσεις. Μέχρι στιγμής, δώδεκα χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε διετή πειραματική λειτουργία του νέου συστήματος (Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Πορτογαλία, Κατάρ, ΗΠΑ).
Πηγή:http://www.sport24.gr/football/diethnes-podosfairo/diaithsia-mesw-vinteo-sto-pagkosmio-kupello-syllogwn.4420074.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Featured Post

Το πρόγραμμα των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών (Α΄ φάση, 3η αγωνιστική)

  Για το Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (Α΄ φάση, 3 η   αγωνιστική) θα διεξαχθούν οι παρακάτω αγώνες: 20/09/2020         Υμηττού (ΠΥΡΚΑΛ) 17.00 ΑΟ Α...

Side Ad

Side Ad